Future Green Studio

La Central

BRONX, NY

La Central is both a destination for shoppers and locals, and a series of enhanced through routes for neighbors and commuters. On passing through the landscaped courtyard and along the sidewalks and streets, pedestrians and vehicles experience a series of spaces for relaxing and playing, woven into the circulation of the city.

The streetscape at La Central integrates bio-retention swales as a productive storm water element, playing up the importance of water management and natural processes. Native plantings are utilized throughout the street tree planters. Benches, bicycle racks, and street trees line La Central softening both the architecture and scale.

At the heart of the development, the courtyard is anchored by two plazas and consists of pergolas and benches, an interactive play surface and lawn areas for lounging. The plazas are highlighted by a tree canopy that brings the scale of the development down to the human. Integrated LED lights and misters activate the plazas adding an ephemeral touch.

The residential rooftop garden similarly combines both active and passive recreation space with planted mounds, lounges, and pergolas while the extensive green roofs have simple footpaths weaving in and out of natural plantings.

Future Green is partnering with The Hudson Companies, Related Retail, ELH/TKC, LLC, Common Ground HDFC and Comunilife, Inc. on this project.

  • September 2015

  • 160000 square feet

Clients

  • La Central Manager LLC,
  • NYC Dept. of Housing Preservation and Development

Collaborators

  • FXFOWLE Architects LLP
  • MHG Architects PC